Açık Lise Mezuniyet Şartları, Ders Seçimi, Sınavlar ve Kitapların Alınması

0
1977

Öğretim Sistemi, Ders Seçimi ve Kitapların Alınması, Sınavlar ve Mezuniyet Şartları 

Öğretim Sistemi

  • Açık Öğretim Lisesinde ders geçme ve kredi sistemi uygulanmaktadır. Program ortak ve seçmeli derslerden, Öğretim yılı ise birbirinden bağımsız üç dönemden oluşmaktadır. Öğrenciler, yapılan sınavlarda başarılı oldukları derslerin kredisini kazanmaktadır.
  • Milli Eğitim Bakanlığının Orta Öğretim Kurumları yönetmeliği kapsamında 2010- 2011 eğitim öğretim yılı itibarı ile tüm okullarda öğrenciler, Alansız (Alan Yok) olarak eğitim almaktadır. Açık Öğretim Lisesine halen devam eden ve kayıt yaptıracak her öğrenci bu uygulamaya
  • Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrenciler; ilk kayıt oldukları dönem hariç, her dönem kayıt yenileyerek yapılacak olan sınavlara katılabilirler. Üçüncü dönem sınavlarına ise sınav tarihinin ilk günü itibariyle 17 yaşını doldurmuş, 18 yaşından gün almış olanlar kayıt yenileyerek katılabilmektedir.

Ortak Dersler:

  • Ortak Dersler, Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için alınması gereken zorunlu derslerdir.
  • Öğrenci Ortak dersleri başarmak ya da muaf olmak durumundadır. (Öğrenci, bir “ortak” dersten 3 kez sınava girip başarısız olduğu takdirde, o dersten muaf sayılır.)
  • Öğrenci muaf olduğu dersin kredisini alamaz, sadece başarma zorunluluğu ortadan kalkar. Muaf olunan ortak ders, istenirse tekrar alınabilir.
  • Öğrenci “Dil ve Anlatım” dersi başarmak zorundadır. Bu dersten muaf olunamaz.

Seçmeli Dersler:

  • Seçmeli Dersler, alınması zorunlu olmayan, gerekli toplam krediyi tamamlamak için ortak derslerin yanında öğrencinin isteğine bağlı olarak alınan derslerdir.
  • Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenci o dersi istediği takdirde tekrar alabilir veya onun yerine başka seçmeli ders seçebilir.

Kredi:

Müfredat programında belirtilen derslerin haftalık ders saati sayısı o dersin kredisini ifade eder. (Örneğin; DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ 3 dersinin haftalık ders saati 1’dir, kredisi de 1’dir).

  • Öğrenciler, başardıkları derslerin kredilerini kazanmaktadırlar.
  • Toplam Kredi: Öğrencinin tasdikname/denklik belgelerinde getirdiği derslerin kredileri ile Açık Öğretim Lisesi sınavlarında kazandığı kredilerin toplamıdır.

Açık Öğretim Lisesi (Alan Yok/Alan Yok-2) Mezuniyet Şartları:

  • Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
  • Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,
  • Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
  • Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması gerekmektedir.

Ders Seçimi:

Öğrencilerin, öğrencilik durumu “Aktif” olduktan sonra sınavına gireceği dersleri seçmek zorundadır. Öğrenciler ders seçimlerini öğrenci numaralarını ve kişisel şifrelerini kullanarak öğrenci sayfasından yapmaları gerekmektedir. Ders seçiminde tüm sorumluluk öğrenciye aittir.Ders seçimini çalışma takviminde belirtilen süre içerisinde yapmayan öğrencilerin sınava gireceği dersler sistem tarafından atanır ve öğrenciler seçilen bu derslerden sınava girmek zorundadır.

Kitapların Alınması:

Öğrenciler; sistem üzerinden seçtikleri derslerin listesi ile birlikte Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine müracaat ederek kitaplarını alabilirler.

Sınavlar:

  • Sınav Merkezinin Belirlenmesi
    Öğrencilik durumu Aktif hale gelen öğrenciler (üçüncü dönem hariç) çalışma takviminde belirtilen süre içerisinde, öğrenci numarası ve şifresiyle sisteme girerek, isterlerse sınav merkezini değiştirebilir (Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü öğrenciye tanınan sınav yeri değişikliği yapma süresini değiştirme hakkına sahiptir ) .
    Açık Öğretim Lisesi ve Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerekli görülmesi durumunda sınav merkezinde değişiklik yapabilir.
  • Sınav Şekli ve Tarihi
    Açık Öğretim Lisesi sınavları, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün belirlediği okullarda, merkezi sistemle çoktan seçmeli test metodu kullanılarak yapılmaktadır.
    Sınavlarda;
    – Her dersten 20 soru sorulmaktadır,
    – Her soru 4 seçeneklidir,
    – Her doğru cevabın değeri 5 puandır,
    – Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez (götürmez).
    – Sınavların değerlendirilmesi Açık Öğretim Lisesi yönetmeliğine göre yapılır.
  • Sınava Giriş Belgelerinin Alınması
    Sınava Giriş Belgeleri web sitemizde yayınlanmaktadır. Bu adresten alınacak Sınav Giriş Belgesine ait bilgisayar çıktısı ile sınava girilmelidir.
    Sınav Giriş Belgesi fotoğrafsız ise, irtibat bürolarınca öğrencinin fotoğrafı sisteme eklenerek, fotoğraflı giriş belgesinin alınması
    Öğrencilerin adreslerine herhangi bir sınav evrakı gönderilmemektedir.
    – Sınav Giriş Belgesindeki bilgiler ile açıklamaları dikkatlice okuyunuz.
    – Sınav Giriş Belgenizde belirtilen okul ve salonda sınava girmeniz gerektiğini unutmayınız.
    – Sınav gününden önce sınava gireceğiniz yeri mutlaka görünüz.
  • Sınav Günü Yanınıza Almanız Gerekenler
    Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, pasaport  veya ehliyet belgelerinden
    – Sistem üzerinden alınan fotoğraflı Sınava Giriş
    – Kurşun kalem ve silgi.
  • Sınavların Değerlendirilmesi
    Sınavlar yapıldıktan sonra, cevap kâğıtları Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünde optik okuyucularla okunmakta ve bilgisayar programı ile değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme programında aynı zamanda “Kopya Analiz Tekniği” kullanılmaktadır. Sınavınızın iptal edilmemesi için cevap kâğıdınızı kimseye göstermeyiniz, kopya çekmeyiniz, çektirmeyiniz.
    – Cevap kâğıtlarını okumak için düzenlenmiş optik okuyucular, hatasız kodlanan cevapları değerlendirdiği için kodlama yaparken dikkatli
  • Sınav Sonuçlarının Duyurulması
    Sınav sonuçları sitemizde duyurulmaktadır. Sınav sonucunda mezun olamayan öğrencilerin bir sonraki dönem için kayıt yenileme ve ders seçimi zorunludur.
  • Sınav Sonuçlarına İtiraz Edilmesi
    – 
    Sınav sonuçlarına yapılacak olan itirazlar, sınav sonuçlarının internet adreslerinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) takvim günü içinde dilekçeyle Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yapılacaktır. Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne bu yönde yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
    – Öğrenciler, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını,
    T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, MEB Sınav İtiraz (Kurumsal Tahsilât) Programı aracılığı ile yapacaklardır.
    – İtirazda bulunabilmek için MEB “Kurumsal Tahsilat Programı” veya interaktif bankacılık aracılığıyla 20 TL(KDV Dahil) itiraz bedelini T.C Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası şubelerinden herhangi birine yatırdıktan sonra, öğrencinin T.C kimlik numarası ve nüfus cüzdanının seri numarası ile birlikte itiraz modülü üzerinden yapılabilecektir.
    – Dilekçe, MEBİM “Alo 147”, BİMER ve MEB Bilgi Edinme sayfaları üzerinden yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

 

CEVAP VER